Rečnik
03.09.2018.

Espresso

Espresso tehnologija je nastala u Italiji 1903. godine, kada je Luigi Bezzera, želeći brže da ekstrahuje kafu, izmislio princip "perkolacije visokog pritiska". Zbog toga, ime "espresso" potiče od italijanske reči "esprimere", što znači izraziti. Priprema pravog espressa sastoji se od prisiljavanje vode pod visokim pritiskom kroz fino mlevenu kafu kako bi se veoma brzo izvukla stvarna esencija. Espresso stoga nije samo ime kafe ili veličina šolje. Prvenstveno se prepoznaju gustina njegovog tela, bogatstvo aroma, dugotrajno prisustvo na nepcu i debljina "kreme", koji nastaju ekstrakcijom pod visokim pritiskom.

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Slični članci

03.
Sep.
2018.
Rečnik
Kiselost je osnovni ukus, koji detektuje čulo ukusa na jeziku. Kao sok od limuna, stvara živopisan osećaj na stranama jezika. Kiselost daje kafi krepki oseća...
03.
Sep.
2018.
Rečnik
Nagoveštaj citrusnog voća, obično limuna ili bergamot narandže.
03.
Sep.
2018.
Rečnik
U italijanskim barovima, ovo je ime dato osobi koja je obučena za pravljenje espressa, a koja je takođe zadužena za pripremanje svih napitaka od kafe: cappuc...
03.
Sep.
2018.
Rečnik
Često se oseća na zadnjem delu jezika. Cikorija ili crna čokolada i kakao imaju veoma karakterističan gorak ukus. Gorčina je bitna - omogućava da ukus kafe ...
03.
Sep.
2018.
Rečnik
Mešavina nekoliko premijum kafa zasnovana na senzornim profilima kako bi se dobile precizne i harmonične karakteristike ukusa.
03.
Sep.
2018.
Rečnik
"Telo" se odnosi na punoću, viskozitet i gustinu kafe. Kafa punog tela daje osećaj gustine u ustima i vrlo je očigledna. Nasuprot njoj, kafa lako...
03.
Sep.
2018.
Rečnik
Ove note podsećaju na mlečne proizvode ili slatku aromu vanile i karamele koji se nalaze u biskvitima, kolačima ili arome koje se javljaju prilikom pečenja ...
03.
Sep.
2018.
Rečnik
Ove note podsećaju na crnu čokoladu ili kakao. Ponekad su praćene suptilnim naznakama sladića.
03.
Sep.
2018.
Rečnik
Kada se samelje, Nespresso kafa se pakuje u aluminijske kapsule. Potpuno nepropusan i netoksičan, aluminijum zadržava svežinu 900 aroma i ukusa kafe 12 mesec...
03.
Sep.
2018.
Rečnik
Ovu notu izaziva miris proizvoda od zrnevlja: hleb, tost ili žitarice. Ponekad je takođe izazivaju orašasti plodovi kao što su orasi, le&scaron...