Rečnik

Nagoveštaj citrusnog voća, obično limuna ili bergamot narandže.

U italijanskim barovima, ovo je ime dato osobi koja je obučena za pravljenje espressa, a koja je takođe zadužena za pripremanje svih napitaka od kafe: cappuccino, latte, macchiato, itd.

Način prikupljanja plodova kafe tako što se sve uklanja sa grana (trešnja, stabljika i lišće), sortiranje će se vršiti kasnije.

Čak i pre nego što prinesete espresso ustima, možete namirisati arome koje se oslobađaju iz šoljice. Uglavnom se prvo oslobađaju najlakše, najdelikatnije i aromatične note, cvetne za Vivalto, note limuna za Cosi, crvenog voća za Decaffeinato. Promešajte kafu kašikom, i teže, više pržene note će se pojaviti, note žitarica za Capriccio, drvenaste note za Romu i kakao note za Arpeggio.

Prirodni ili hemijski proces koji uključuje uklanjanje kofeina iz sirove kafe pre pržnjenja. Nespresso koristi 100% prirodni metod.

Ova nota podseća na miris suvog drveta ili drvenih olovaka, ali i proizvoda sazrelih u hrastovim buradima. Ponekad je povezana sa mirisom četinarskog grmlja ili aromatičnog drveta kao što je sandalovina.

Kafa je član porodice Rubiaceae. Samo dve vrste kafe se uzgajaju komercijalno; Arabica (Coffea Arabica) i Robusta (Coffea Canephora).

Espresso tehnologija je nastala u Italiji 1903. godine, kada je Luigi Bezzera, želeći brže da ekstrahuje kafu, izmislio princip "perkolacije visokog pritiska". Zbog toga, ime "espresso" potiče od italijanske reči "esprimere", što znači izraziti. Priprema pravog espressa sastoji se od prisiljavanje vode pod visokim pritiskom kroz fino mlevenu kafu kako bi se veoma brzo izvukla stvarna esencija. Espresso stoga nije samo ime kafe ili veličina šolje. Prvenstveno se prepoznaju gustina njegovog tela, bogatstvo aroma, dugotrajno prisustvo na nepcu i debljina "kreme", koji nastaju ekstrakcijom pod visokim pritiskom.

Često se oseća na zadnjem delu jezika. Cikorija ili crna čokolada i kakao imaju veoma karakterističan gorak ukus. Gorčina je bitna - omogućava da ukus kafe ostane u ustima.

Intenzitet kafe određen je stepenom prženja, njenim telom i gorčinom; on se ne odnosi na procenat kofeina u espressu.

Kada se samelje, Nespresso kafa se pakuje u aluminijske kapsule. Potpuno nepropusan i netoksičan, aluminijum zadržava svežinu 900 aroma i ukusa kafe 12 meseci.

Kiselost je osnovni ukus, koji detektuje čulo ukusa na jeziku. Kao sok od limuna, stvara živopisan osećaj na stranama jezika. Kiselost daje kafi krepki osećaj.

Nespresso je posvećen proizvodnji najkvalitetnije kafe. Brojni testovi kontrole kvaliteta sprovode se u više od šest ključnih faza, od odabira sirove kafe u zemlji proizvodnje, do distribucije Nespresso kapsula iz fabrike/ proizvodne lokacije. U svakoj fazi čitavog proizvodnog procesa prženja, mlevenja i hermetičkog zatvaranja u kapsule, kafa podleže i senzornim, fizičkim i hemijskim testovima kontrole kvaliteta. Ništa nije prepušteno slučaju.

Sistem ekstrakcije visokog pritiska Nespresso mašina, u kombinaciji sa svežinom i kvalitetom kafe, prirodno proizvodi gustu, glatku kremu. Nakon pripreme, espresso nastavlja da se razvija. Najpre se javljaju cvetni ukusi, dok su drugi, uključujući teže, više pržene arome, sporiji. Krema je od suštinskog značaja za oslobađanje i zaštitu ovih aroma. Neposredno nakon ekstrakcije, krema, koja se prirodno formira od tečne kafe i vazduha, stimuliše oslobađanje aroma iz šolje. Zatim kada se smiri, uloga kreme se menja i ona formira "pokrivač" na kafi, sprečavajući da nestanu isparljive arome. Kvalitet kreme daje važan prvi utisak Vašeg espressa i prirodno utiče na način na koji ga Vi doživljavate, tako što podstiče Vaš apetit pre degustacije.

Mešavina nekoliko premijum kafa zasnovana na senzornim profilima kako bi se dobile precizne i harmonične karakteristike ukusa.

Proces koji se sastoji od pretvaranja sveže prženog zrna kafe u prah. Mlevenje je faktor koji utiče na vreme protoka kafe i njen aromatični profil.

U mokrom postupku obrade kafe, trešnje se prvo operu i odvajaju. Zatim se samo sa zrelih plodova uklanja pulpa i biljni lepak pre nego što se operu i osuše. Proizvedena sirova kafa naziva se "oprana".

U Indiji, kada je sirova kafa izložena monsunima, zrna nabubre i upiju vlagu, dajući kafi veoma poželjne arome.

Ove note podsećaju na crnu čokoladu ili kakao. Ponekad su praćene suptilnim naznakama sladića.

Ovu notu izaziva miris proizvoda od zrnevlja: hleb, tost ili žitarice. Ponekad je takođe izazivaju orašasti plodovi kao što su orasi, lešnici i bademi.

Ovo se odnosi na sirovu kafu nakon što je obrađena mokrim postupkom.

Ove note razvijaju se prženjem. Opisuje miris prženog zrna koji se oslobađa kada se priprema kafa.

Proces koji se sastoji od pečenja sirovog zrna kafe i omogućava da kafa razvije ukuse i 900 aroma. Prženje se vrši pre mlevenja.

Ove note podsećaju na mlečne proizvode ili slatku aromu vanile i karamele koji se nalaze u biskvitima, kolačima ili arome koje se javljaju prilikom pečenja određenih peciva.

Kafa koja potiče sa samo jedne plantaže i nije mešana. Ovo je uvek slučaj sa Limited Edition kafama koje Nespresso nudi svake godine.

Ovaj pojam odnosi se na zrna kafe nakon obrade, a pre pržnjenja. U ovakvom obliku kafa se šalje prodavcima kafe kao što je Nespresso.

Ova metoda sastoji se od sušenja pulpe i ljuske trešnje kafe kako bi se suvo zrno lakše uklonilo ili oljuštilo. Proizvedena sirova kafa zove se "prirodna" ili "neprana".

"Telo" se odnosi na punoću, viskozitet i gustinu kafe. Kafa punog tela daje osećaj gustine u ustima i vrlo je očigledna. Nasuprot njoj, kafa lakog tela je vodenasta i tečna.

Plod drveta kafe. Zelene je boje, a kad sazri postaje crvena. Trešnje na istoj grani mogu različito sazreti.

Berba plodova kafe koja se u potpunosti radi ručno, kako bi bili sigurni da su ubrani samo zreli plodovi.

Opšti osećaj u ustima kada se pije određena kafa.

Ova nota odražava ukus crvenog voća (crne ribizle, grožđe, jagode, maline i borovnice). Ponekad podseća na druge voćne note kao što su kajsije, šljive, jabuke, kruške ili breskve.