











Papua New Guinea
- NSZ

Intensity: 5

Espresso 40ml

Lungo 110ml
Šta leži u korenu istaknutog Q sertifikata ove kafe? Jedinstvenost Master Origins Papua Nova Gvineja možemo pratiti već od njenog izuzetnog teroara. Dugo izolovana zahvaljujući svojoj ekstremnoj topografiji, sa udaljenim Zapadnim planinama do kojih je ipak stigao moderni svet i doneo plemenite stare sorte Arabika, a to su vrste Tipica, Burbon i Arusha koje su prve zasađene i još uvek vladaju plodnim tlom doline Vagi.
Ali kvalitetna vrsta Arabike sama po sebi ne garantuje posebnost kafe. Uzgajana od strane malih farmera u hladovini, kafa ima koristi od prirodnog i pažljivog uzgoja. Postoji kratak interval između berbe trešanja i odvajanja zrna iz pulpe pre nego što dođe do pogoršanja kvaliteta, a transport kafe preko udaljenih i neravnih terena do mesta prerade nije mali podvig. Zrna prolaze kroz dugi proces fermentacije pre nego što se osuše na suncu. Zrna se nekoliko nedelja odmoraju i stabilizuju. Čuvana na niskim temperaturama na obroncima planine Highlands, duže zadržavaju svoju mednu slast.
Ovo je zrno kafe koje je najnepristupačnije, ujedno najčudnijeg i najegzotičnijeg porekla. Šoljica ove kafe je bogata, elegantna i prepuna voćnih, slatkih nota.
Papua Nova Gvineja je bogata klasičnim sortama Arabika kao što su Arusha, Tipica i Bourbon. Ovi dragulji iz prošlosti čine esenciju šoljice – delikatnu svežinu sa notama džema i jagode.
Da bi stvorio ove jedinstvene ukuse, lokalni uzgajivač ostavlja zrnima da odstoje dva dana pre pranja i sušenja na planinskom suncu.
Opis
Klasične sorte Arabike i poseban pristup preradi nakon berbe daju elegantnu svežinu i note džema ovoj Q -sertifikovanoj kafi.
Proces prženja
Zrna ove kafa se podeljeno prže, uz prosečno kratko vreme i nisku temperaturu, što na kraju daje profil posebno svetlog prženja. Najveći deo zrna kafe se svetlo prži, a mali deo tamnije da bi se dodao intenzitet.